onsdag, februari 05, 2014

Att köra bil i Nairobi

När du kör bil i Nairobi så är alla bildörrar alltid låsta. På kvällen vevar många upp rutorna helt också. Backspeglarna ska helst fästas med en kedja eller något, för annars riskerar de att stjälas mitt framför näsan på dig, i en bilkö. Eller när bilen står parkerad för all del.

Här kör du vänstertrafik, men ändå gäller högerregeln precis som i Sverige. Låter inte vettigt någonstans. Regeln följs inte så noga ändå. Trafikregeln i Nairobi är nog att det inte finns några regler. Du kan skapa dina egna filer, svänga när du känner för att svänga och göra farliga omkörningar i krön och kurvor. Korsa motorvägen när du vill, eller varför inte promenera längs med.

Jag och Sebastian skrattar fortfarande gott åt cirkulationsplatsen med trafikljus som finns på vägen mellan Leixlip och Dublin. Men här i Kenya skrattar jag inte, för jag förstår att det inte finns en chans i helvetet att cirkulationsplatserna i Nairobi skulle fungera utan trafikljus. Det är alldeles för mycket trafik. Och grejen är den att på dagtid är det trafikpoliserna som dirigerar trafiken där. Ja, ni lästerätt. I Nairobi finns cirkulationsplatser med trafikljus där trafiken dirigeras av poliser. Det skapas långa bilköer på grund av detta. Långa, stillastående bilköer.

På ödsliga platser eller där det finns skog och buskar vid vägkanten - stanna för guds skull inte vid fartguppen. Då blir du rånad och bilen hijackad. Kör på bara, du kan flyga över guppen. Eller över groparna i vägen. I Nairobi finns det inte en väg som är fri från stora gropar. Där det inte är så mycket trafik blandas höger- och vänsterkörning hejvilt för att undvika the pot holes.

1 kommentar:

  1. Men hjälp. Låter som sista stället på jorden man vill köra bil på. :p

    SvaraRadera