torsdag, november 14, 2013

Onsdag i Uganda - Att göra vin av bananer

På onsdagen hade vi en skön sovmorgon, och skulle lämna hotellet först halv 10. Detta verkade dock inte sydsudaneserna känna till, för när jag kom ner för att äta frukost vid 8.45 så satt alla och väntade på avfärd. En smula stressande, ja. Vi gav oss iväg en timme senare, på en gropig väg rakt in i bananskogen. En stund kom vi fram till Tigebwa Development Association, en gräsrotsorganisation som sysslar med att göra vin av främst bananer. Här har de skapat både jobb och marknad för bönderna och deras råvaror. Vi fick följa med genom hela processen för att göra vin, och lärde oss bland annat att aldrig krama ur saften ur en banan. Gör man det så kramar man också ut alla partiklar som man inte vill ha som ingredienser i vinet. Nä, bananer ska hänga och droppa. Så nu vet ni det – om ni någon gång tänkt ge er in i bananvinsbranschen. Eller banansaftsbranschen, för all del.


 



Vi åkte tillbaka för lunch på hotellet, innan vi gav oss ut i skogen på nytt. Den här gången nådde vi dock aldrig fram till målet, för det började ösregna och vägarna var gjorda av lera. Regn + lera är ingen bra kombination, och risken att bli kvar i skogen lockade ingen. Därför vände vi redan innan klockan tre på eftermiddagen, och så hände det inget mer den dagen. Det var strömavbrott på hotellet, så jag satte mig i baren med datorn, pannlampan och en öl för att renskriva mina anteckningar från dagarna som gått

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar