På onsdagen hade
vi en skön sovmorgon, och skulle lämna hotellet först halv 10. Detta verkade
dock inte sydsudaneserna känna till, för när jag kom ner för att äta frukost
vid 8.45 så satt alla och väntade på avfärd. En smula stressande, ja. Vi gav
oss iväg en timme senare, på en gropig väg rakt in i bananskogen. En stund kom
vi fram till Tigebwa Development Association, en gräsrotsorganisation som sysslar
med att göra vin av främst bananer. Här har de skapat både jobb och marknad för
bönderna och deras råvaror. Vi fick följa med genom hela processen för att göra
vin, och lärde oss bland annat att aldrig krama ur saften ur en banan. Gör man
det så kramar man också ut alla partiklar som man inte vill ha som ingredienser
i vinet. Nä, bananer ska hänga och droppa. Så nu vet ni det – om ni någon gång
tänkt ge er in i bananvinsbranschen. Eller banansaftsbranschen, för all del.
torsdag, november 14, 2013
Onsdag i Uganda - Att göra vin av bananer
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar